HILVERSUM – De Jatropha podagrica wordt in de volksmond ook wel flessenplant genoemd. Die naam dankt de kamerplant aan de dikke stam of knol die sprekend op een omgekeerde fles lijkt. In de stam slaat de plant water op, wat ook voor ons handig is, omdat de plant daardoor niet veel verzorging vraagt.

Jatropha

jatrophaDe plant voelt zich lekker in goed doorlatende aarde, waardoor matig gieten van voorjaar tot herfst afdoende is. Elke jaar verse grond en de Jatropha kan zonder extra voeding floreren met mooie bloemschermen omringd door grote handvormige bladeren.
Jatropha betekent genezend voedsel. Maar dan moet je wel de goede variant hebben, want een groot aantal soorten van deze familie is giftig.

Schijtplant
Flessenplant is eigenlijk de nette volksnaam. Er is ook nog een minder nette, namelijk… schijtplant. Waar die naam vandaan komt vertelt tuinman Ivo morgen in Robs Grote Tuinverbouwing en in zijn column op Plantplezier.

Tuinman Ivo
Ivo Putman is de rechterhand van Rob Verlinden in het SBS6-programma Robs Grote Tuinverbouwing. Maar Ivo is ook het gezicht achter Plantplezier, het groenplatform voor iedereen die meer wil weten over tuinieren en de nieuwste trends in tuinland.

Robs Grote Tuinverbouwing
Elke zaterdag, 17.00 uur, SBS6.