Bomen provincie Utrecht – De Bomenstichting heeft vorig jaar de Bomen van de Ereklasse geïntroduceerd. Daarin krijgen de oudste, mooiste en meest bijzondere bomen van Nederland een plaats. Deze ‘toppers’ zijn opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen.
Bomen provincie Utrecht
Bijzondere bomen van Nederland
Iedere maand wordt de Top 10 van één van onze provincies bekend gemaakt. In de eerste maand van 2018 is Utrecht aan de beurt. De topbomen worden per provincie gekozen op basis van schoonheid, omvang, soort, een ‘bijzonder verhaal’. Belangrijk criterium is ook dat ze zichtbaar moeten zijn voor iedereen. Met deze selectie van ‘Bomen van de Ereklasse’ vestigt de Bomenstichting aandacht op de bijzondere plaats van bomen in onze natuur en cultuur.
De Top 10 van Utrecht & Plantjaar
1. De 1000-jarige linde van Achterberg: ± 1650
2. De zomereiken Adam en Eva op Stoutenburg Geplant: 1620 – 1660
3. Japanse notenboom Oude Hortus Utrecht ± 1770
4. De zomereik van kasteel Amerongen 1680
5. Paardenkastanje Zusterplein Zeist 1825
6. Capitein ter Zee beuk in Vianen 1829
7. Walnoot op Lekdijk 28 in Lopik 1810 – 1820
8. Plataan schoolplein Schimmelpenninckkade in Amersfoort 1820 – 1830
9. Dijklinde Tull en ’t Waal in Schalkwijk 1782
10. De trompetboom Stadswalplantsoen in Amersfoort 1900
De 1000-jarige linde van Achterberg
Deze linde met een omtrek van 603 centimeter, is zeker geen 1000 jaar oud. Wel wordt ingeschat dat hij meer dan 350 jaar geleden is geplant. Zijn groeiplaats was de voorburcht van kasteel Levendael. Onder lindes werd rechtgesproken, een Oud-Germaans gebruik. Het kasteel is omstreeks 1820 gesloopt en vervangen door een boerderij.
Een beschrijving van alle bomen staat op de site van de Bomenstichting, zie ook de link onder dit artikel.
LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Top 10 bomen provincie Noord-Holland
Landelijke spreiding
Bij het samenstellen van de Top 10 per provincie houdt de Bomenstichting rekening met de verscheidenheid aan soorten. Natuurlijk komen landelijke beroemdheden als de Linde van Sambeek, de Troeteleik van Ulvenhout, de Kastanje bij de Koningstunnel in Den Haag e.a. in aanmerking. Maar ook Utrechtse grootheden als de Capitein ter Zee beuk in Vianen en de trompetboom Stadswalplantsoen in Amersfoort verdienen onze aandacht.
Onbekende helden
Tijdens de zoektocht naar geschikte kandidaten ontdekte de Bomenstichting ook schitterende, maar nog vrij onbekende bomen. Op de begraafplaats in Lutten staat b.v. ‘de Apostelenbeuk’ en de oudste peer van Nederland stamt uit 1647 en staat op een hofje in Den Haag.
Meer informatie
– Landelijk register van Monumentale Bomen.