TILBURG – In de gemeente Tilburg zijn in de eerste weken van 2017 de eerste bomen op duurzame biobased wijze geplant. Bij het planten is gebruik gemaakt van een nieuwe manier van boomverankering. In plaats van de traditionele boompalen (houten paaltjes naast de jonge bomen), zijn ondergrondse boomankers van bioplastic, biologisch afbreekbaar touw en een gietrand van bioplastic toegepast.
 

Biobased

biobased bomen planten     biobased bomen planten
Het verankeren van bomen na aanplant is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de boom direct na aanplant niet omwaait. Na verloop van tijd nemen de wortels van de boom de functie van de grondankers over. De grondankers (gemaakt van zetmeel) vergaan na verloop van tijd in de grond. Hetzelfde geldt voor het touw dat gebruikt wordt. Dit is gemaakt van mais en vergaat eveneens. De gietrand is gemaakt van suikerriet en kent een langer leven. Hierdoor is de boom aangeplant met volledige hernieuwbare natuurlijke materialen die bovendien geen verontreiniging of sporen in de omgeving achterlaten. Dit systeem is ontwikkeld door Natural Plastics.

Green Deal
Deze innovatieve milieuvriendelijke manier van aanplant is uitgevoerd door Dolmans Landscaping. Dit bedrijf verzorgt de komende jaren het groenonderhoud van alle bedrijventerreinen van de gemeente Tilburg. In het voorjaar van 2016 heeft Dolmans Landscaping de Green Deal ‘Stimuleren van biobased producten voor de openbare ruimte’ mede ondertekend. Het doel hiervan is om de buitenruimte verder te vergroenen, bijvoorbeeld door meer natuurlijke materialen te gebruiken.